sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Miksi liikkumiseen kannattaa kalenteroida aikaa?


Liikkumattomuus on maailmanlaajuinen ongelma. Se aiheuttaa vireystilan ja mielenterveyden heikkenemistä lukuisien muiden terveyshaittojen ohella. Vähäinen fyysinen aktiivisuus, runsas istuminen ja huono kunto aiheuttavat yhteiskunnalle pelkästään Suomessa joka vuosi 3,2–7,5 miljardin euron kustannukset. Pienilläkin aktiivisuuden panostuksella voi olla merkittävä vaikutus terveyden – ja työkyvyn ylläpitoon sekä arjessa jaksamiseen. Pienistä puroista syntyy suuri hyöty oman terveyden ja kansantaloudenkin näkökulmasta.
 
Tässä pieni lista lisäämään motivaatiota siitä mitä voit aikaan saada kehossasi lisäämällä säännöllisen liikunnan omaan kalenteriisi.
 
Lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävä liikunta tuo sinulle:
  • parempaa lihasvoimaa ja lihaskestävyyttä
  • lisäät notkeutta kehossasi ja harjoitat tasapainoasi
  • lisää liikelaajuuksia niveliin
  • lisää lujuutta luihisi
  • terveemmän tuki- ja liikuntaelimistön kohtuudella liikuttaessa
 
Kestävyysliikunta tuo sinulle: 
  • apuja painonhallintaan
  • paremmassa kunnossa olevan hengitys- ja verenkiertoelimistön
  • terveemmän sydämen, verisuonet ja keuhkot
  • paremman veren rasva- ja sokeritasapainon
 
Saat apuja psyykkiseen hyvinvointiisi koska: 
  • liikunta lievittää stressiä ja helpottaa masennusoireita
  • kohotat omaa mielialaa ja vireystilaa
  • nukut paremmin ja laadukkaammin
 
Liikunnan hyödyt alkavat ja tuntuvat heti. Myönteisiä vaikutuksia kehossa näkyy jo yhden liikkumiskerran jälkeen. Mielen virkistäminen on yksi iso juttu monien terveysvaikutusten ohella. Jo yhden liikuntakerran jälkeen aivot ja hermosto aktivoituvat. Välittäjäaineiden eritys kasvaa ja hermoimpulssit lisääntyvät. Verenkierto vilkastuu, jonka seurauksen vireystila paranee. Tämän tuntee välittömästi virkistymisenä. Mieleen vaikuttaa vielä se, että stressihormonien eritys aktivoituu. Normaalina määrinä se onkin terveellistä ja hyödyllistä. Se pitää meidät motivoituneina, energisinä ja toimintakykyisinä. Vartin panostuksilla ei tässäkään asiassa päästä liiallisuuksiin, jolla voi olla päinvastaiset vaikutukset. Treenaaminen vapauttaa myös hyvän olon endorfiineja aivoissa, mikä auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta. Liikunnan jälkeen myös uni paranee. Nämä kaikki yhdessä vaikuttavat kokonaisvaltaisesti mielen hyvinvointiin.
 
Laitathan nyt jo kalenteriisi seuraavalle viikolle ajat, jolloin lähdet liikkeelle. Mieti haluatko liikkua aamulla, päivällä vai illalla. Sen jälkeen toteutat liikunnat oman kalenteri merkintäsi mukaan. Liikkua voit kuntosalilla, ryhmäliikunnassa tai vaikka ulkoilemalla omassa lähimetsässä. Valinta on sinun. Ainoa huono valinta on liikuntasuoritus, joka jää tekemättä! Lähdetään siis yhdessä etsimään näitä hyviä terveysvaikutuksia ja voimaan paremmin. Jos yksin on tuskaista, tehdään se yhdessä!
 
 
 
 
Mikäli tarvitset lisää vartteja päiviin niin voit aloittaa toteuttamaan tämän kirjan avulla vartinmetodia. Aikaa ei tule lisää, mutta voit saada pienistä pätkistä jotain isoa aikaan itsellesi ja perheellesi. Kirjasta saat lisää vinkkejä miten aktiivisuutta voi lisätä helposti ja miten liikuntaa voi tehdä 15 minuutin pätkissä.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti