lauantai 22. helmikuuta 2014

SUPERARKEA - Ryhdy oman elämäsi laaduntarkkailijaksi

Milloin viimeksi sanoit, että sinulla ei ole aikaa johonkin? Tunnetko itsesi jatkuvasti stressaantuneeksi? Oletko väsynyt? Toivotko arkeesi enemmän ilmavuutta ja järjestystä?

Väsynyt ihminen on luovuttanut kontrollin omasta ajankäytöstään muille ja tuntee itsensä siksi uupuneeksi ja onnettomaksi. Pelkkä selviytyminen on säälittävää, mutta miten hallita arkea sen sijaan, että se hallitsee itseä?

Anna Perhon Superarkea-luennot olivat suosittuja Aplicon tapahtumaviikolla. Mikäli et päässyt nauttimaan paikanpäälle niin tarjoamme nyt blogissamme lyhyen oppimäärän luentojen annista. Nyt on aika intoua ryhtymään oman elämän laaduntarkkailijaksi.

Anna Perho - Superarkea

Kyllä / ei

Luin hiljattain artikkelin bakadesuyo.com-nimiseltä sivustolta, jossa luvattiin kahden sanan takaavan elämässä onnen ja menestyksen.
Klikkasin linkkiä nopeammin kuin ehdin tavata sanan ”onni”.

Linkin takaa paljastui kaksi sanaa: kyllä ja ei. Aluksi ne tuntuivat pettymykseltä, mutta mitä pidemmälle artikkelia luin, sitä järkevämmältä artikkelin väittämät alkoivat tuntua.
Ihminen, joka sanoo hänelle ehdotettuihin mahdollisuuksiin useammin kyllä kuin ei, kerää elämäänsä enemmän mahdollisuuksia kokea mukavia, kasvattavia tai mielihyvää tuottavia asioita. Mielemme toimii niin, että muistamme meille tapahtuvat hyvät asiat paremmin kuin ikävät. Kun lisäämme miellyttävien asioiden määrää elämässämme, tyytyväisyyden kokemus lisääntyy.

Helppoa?
Minun kaltaiselleni ihmiselle, kyllä. Olen suorastaan patologinen kyllä-sanan viljelijä. Haluanko kokeilla uutta urheilulajia? Ehdottomasti. Lähtisinkö mukaan uuteen kirjapiiriin? Toki. Alkaisinko taas opiskella jotain? Ilman muuta!

Ongelmana onkin sanoa ei.

Nämä kaksi, vaatimatonta kirjainta ovat ratkaisevassa asemassa suhteella merkityksellisyyden kokemiseen. Jos sanon kyllä silloinkin, kun minun pitäisi suojata jokin elämäni alue kaikilta häiriöiltä, ajan mittaan huomaan menettäväni otteen arvoistani.
Arvot ovat suomeksi sanottuna asioita, jotka koemme elämämme tärkeimmiksi elementeiksi. Jos toimintamme luisuu krooniseen ristiriitaan näiden kanssa, kohtaamme ongelmia.

Arvojen hallinta on mielestäni avain ajanhallintaan. Useimmat ihmiset, jotka valittavat kiirettä tai kokevat, että he eivät pysty kontrolloimaan omaa ajankäyttöään, ovat etääntyneet arvoistaan. Syitä löytyy jos niitä haluaa kaivella – itse suosittelen ratkaisujen miettimistä. Miten saat elämäsi takaisin?
Jos koet, että ajanhallinnassasi on ongelmia, tarkastele ensin arvojasi. Tee lyhyt lista niistä: mitkä asiat ovat minulle vuonna 2014 tärkeämpiä kuin muut? Millä konkreettisella tavalla haluat niiden arjessasi näkyvän tämän vuoden aikana?

Jos yksi arvoteemoistasi on terveys, muotoile tästä selkeä arvolause: ”Haluan liikkua kolmesti viikossa, koska se tekee hyvää fyysiselle terveydelleni ja saa minut tuntemaan, että olen hyvä tyyppi.”
Tämän jälkeen sinun on helppo kieltäytyä asioista, jotka estävät sinua liikkumasta, ja toisaalta helppo sanoa kyllä asioille, jotka tukevat tavoitettasi.

Kyllä-ei-harjoittelu on aluksi työlästä, mutta se kannattaa. Oma kokemukseni on, että vaikka kalenteriin ei juuri vapautuisikaan näiden valintojen seurauksena kovinkaan paljon tyhjää tilaa, oma olo on kokonaisvaltaisesti tyytyväisempi. Vaikka teen paljon asioita, tiedän tekeväni oikeita asioita.
PS. Viime lauantaisella luennollani joku teistä kysyi lähdettä ruotsalaistutkimukseen, jossa käsiteltiin keskeyttämisiä ja multitaskingia. Kirjan nimi on Full Koll – konsten att bli mer effektiv och kreativ i vardagen. Kirjan on kirjoittanut Lotta Abrahamsson, ja olen ostanut sen kaksi vuotta sitten Akateemisesta kirjakaupasta. Hyvä ja hyödyllinen opus, suosittelen!

- Anna Perho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti