perjantai 24. toukokuuta 2013

Saliharjoittelun uudet kasvot

Kuntosaliharjoittelu mielletään usein painoja kolistelevien ammattilaisten leikkikentäksi. Tämä on kuitenkin jo vanha myytti, sillä kuntosaliharjoittelu on 2000–luvulla saanut uudet kasvot liikunta- ja hyvinvointikeskuksissa. Tilat ovat väljät sekä viihtyisät ja harjoittelu on monipuolista. Ohjausta on tarjolla kaikille sitä kaipaaville.

Tilaa on harjoitella ystävän kanssa tai vaikka pienessä ryhmässä. Mikäli startti on vaikeaa, voi mukaan ottaa treenarin, joka pitää liikkeessä. Oppia voi myös hakea omaohjaajien tekniikkatunneilta. Ryhmäliikunnasta pitäville saliharjoittelukin voi olla nykyään ryhmäharjoittelua parhaimmillaan.

Kuntosaliharjoittelu on sosiaalista ja kivaa. Ainakin se on hyödyllistä ja se sopii kaikille. Kahdella harjoituskerralla viikossa saat tuloksia. Kolmas kerta lisää kehityksen nopeutta, mutta on hyvä muistaa, että lihaskunto kehittyy levossa - mutta ei pelkässä levossa. Ohessa muutamia hyötyjä, joista ammentaa motivaatiota lähteä salille myös kesän ja kiireen keskellä.

Lisää terveyttä. Saliharjoittelu laskee verenpainetta, kohentaa kolesteroliarvoja, parantaa sokeriaineenvaihduntaa ja vahvistaa luustoa. Erityisesti ikääntyvillä kuntosaliharjoittelu ehkäisee tehokkaasti ikääntymiseen liittyvää lihasmassahävikkiä.

Lihasmassa kiihdyttää kalorinkulutusta. Aineenvaihdunnan ja sitä kautta levossa kulutettujen kaloreiden määrä, riippuu pitkälti lihasmassan määrästä. Jos sitä on vähän, levossa kuluu vähän kaloreita. Iso lihasmassan määrä taas kiihdyttää kalorinkulutusta. Aktiivisen salitreenin jälkeen lepoaineenvaihdunta saattaa olla koholla jopa kaksi vuorokautta. Silloin poltat vuorokauden aikana vaikka vain sohvalla makaamalla 100 kilokaloria enemmän verrattuna tilanteeseen, jossa et olisi lähtenyt salille. Jos et tavoittele lihasmassan kasvua, ei siitä kannata olla liian huolissaankaan. Lihasmassa kehittyy tasaisesti.

Kiinteä vartalo näyttää hyvältä. Voimaharjoittelu on tehokkain tapa muokata ja kiinteyttää kehoa. Kuntosalitreenin kiinteyttävä vaikutus alkaa näkyä nopeasti. Kädet vastaavat yleensä treeniin nopeimmin – rasvaa palaa ja lihaskudos kehittyy, jolloin esimerkiksi ojentajat tuntuvat kiinteämmiltä jo parin viikon jälkeen.

Lisää voimaa ja toimintakykyä. Lihasvoima on nopeimmin kehittyvä fyysisen kunnon osa-alue. Se saattaa kasvaa kymmenen prosenttia muutaman ensimmäisen harjoituksen aikana. Nopeat tulokset ovatkin hyvä motivaation lähde. Parantunut lihasvoima saa ennen raskaalta tuntuneet arkiaskareet sujumaan kevyesti.

Miksi siis et pakkaisi kassiin hikipyyhettä ja juomapulloa ja lähtisi salille? Näin tekee jo yli 700 000 Suomalaista!

Mitä mukaan kuntosalille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti